alle iphone modellen

Historiek van de iPhone door de jaren heen.

Hoewel apple eigenlijk een erg beperkt gamma iPhones voert is het aantal verschillende types door de jaren heen toch relatief uitgebreid geworden. Vooral ook dor d elange levensduur van een iPhone blijven de hoesjes voor oudere modellen toch nog steeds erg goed verkopen. Maar welk hoesjes past nu eigenlijk op welke iphone ?
Daar soms wel het type nummer wijzigde maar niet de case kunnen hoesjes van het ene model soms ook passen op latere modellen. Om door het bos toch de bomen te kunnne zien maken we hieronder een opsomming van alle modellen (beginnende bij de iphone4).
Dit wordt tevens een korte historiek van de iPhone evolutie

Nadat in 2007 de oorspronkelijke iPhone aangekondigd werd volgden jaar na jaar nieuwe modellen :

2007 - iPhone  (Geen hoesjes meer beschikbaar)

2008 - iPhone 3G : Dit model had ongeveer dezelfde case als de oorspronkelijke iPhone (de achterkant was wel in kunststof waar dit bij de originele iPhone nog metaal was) en alle accessoires konden dan ook hergebruikt worden. Het toestel had wel een naar die tijd snellere data verbinding, een GPS module en voor het eerst was er de app store.

2009 - iPhone 3Gs : De 3Gs werd een kleine update tov. de 3G en weerom was de case identiek aan de vorige generatie (verschil was wel de merken aan de zilveren belettering achteraan het toestel). Ook hier konden dus alle accessoires hergebruikt worden.
Het toestel zelf kreeg een snellere 3 mp camera (ipv 2 mp bij de 3G) met de mogelijkheid om te filmen. Verder zag IOS3 het daglicht met voor het eerst een knip/ plak / kopieer functie. 

2010- iPhone 4 : Dit jaar kwam apple met een volledig herdacht toestel, voorzien van een vernieuwende case.Die voor een groot deel uit glas bestond met enkel een metalen rand als body. Dit was erg gedurfde gok van Apple maar de toestellen bleken achteraf bekeken arg duurzaam te zijn en tot op de dag van vandaag zijn er nog miljoenen in gebruik.
iPhoneHoesjes levert ook nog steeds accessoires uit voorraad voor dit en de volgende modellen.
Het toestel zelf kreeg voor het eerst een selfie camera, er werd ook voor het eerst een led flitser toegevoegd. De front camera werd opgewaardeerd naar 5mp.
De echt grote vernieuwing kwam er echter op het gebied van het LCD scherm, De naam RETINA zag het daglicht. Een marketing term die Apple tot op de dag van vandaag gebruikt.(het scherm van de iPhone 4 had een pixeldichtheid van 300 dpi.).
IOS werd uiteraard ook verder opgewaardeerd en Facetime werd geboren. echter naast Facetime en Retina werd er ook een voor apple meer negatieve term geboren dit jaar. De iPhone 4 was namelijk het toestel die last bleek te hebben van de ‘antenna gate’. Het was namelijk zo dat wanneer men het toestel op een bepaalde manier in de handpalm vasthield de ontvangst sterk terugliep.

2011-iPhone 4s : Apple herhaalt het trucje met de ‘s’ nummering en brengt een jaar na de iPhone4 de iphone4s op de markt. Voor ons als accessoire leverancier werd het een erg makkelijk jaar, alle bestaande accessoires konden gewoon blijvend gebruikt worden.
Het toestel verschilde kwa uitzicht nauwelijks van zijn voorganger, vooral intern werden aanpassingen doorgevoerd. uiteraard werd het zo verguisde antennesysteem aangepast.
De 4s kreeg als eerste een Dual Core cpu, weerom werd de camera verbeterd, deze werd sneller kreeg een 8 mp lens en kon in full HD resolutie opnemen.
Op het gebied van de jaarlijks verbeterde IOS versie werd dit jaar SIRI geïntroduceerd al moesten wij nog wachten op een nederlandstalige versie.

2012- iPhone 5 : Na het rustige 2011 werd het tijd voor een grote verandering. Voor ons betekende dit een totaal nieuw gamma aan accessoires introduceren.
Het toestel zelf kreeg een groter (vooral langer) scherm van 4 inch. De bijna volledig glazen behuizing werd vaarwel gezegd en de achterzijde werd nu in aluminium uitgevoerd waardoor het toestel veel lichter en dunner werd. Het toestel werd ook een stuk minder hoekig maar kreeg eerder de afgeronde vormgeving van de oorspronkelijke iPhones terug. Een andere grote vernieuwing met een enorme impact op onze werkzaamheden was de wijziging die apple doorvoerde in de connector, de lightning connector werd geboren waardoor in 1 klap alle bestaande accessoires onbruikbaar werden. Voor ons was dit niet slecht maar de bestaande klanten waren er echt niet happy mee.
Verder werd naar stilaan jaarlijkse gewoonte de cp verder versneld, het interne geheugen kreeg een upgrade naar 1 GB en de selfie camera kon vanaf nu ook in HD filmen.
Met dit model werd ook het saffierglas voor de camera lenzen geïntroduceerd waardoor deze veel krasbestendiger werden. Op het gebied van connectiviteit werd de iPhone5 het eerste toestel met 4G connectie, maar deze bleek in onze contreien nog niet te werken)

 

2013 - iPhone 5S / iPhone 5c : We dachten na het hectische 2012 terug een rustiger 2013 tegemoet te gaan maar dit was buiten de extra introductie van een 2e model gerekend.
De iPhone 5c zag naast de verbeterde 5s het daglicht en dat betekende voor ons alweer een uitbreiding van ons accessoires gamma. Geen enkel hoesje voor de iPhone 5  kunnen op de 5c gebruikt worden, dit toestel kreeg immer een totaal verschllende kunststof case.
Anders ligt het wat betreft de upgrade van de 5 naar 5s hier blijft alles bij het oude en alle hoesjes blijven dan ook passen.

Apple begon in 2012 al de hete adem van goedkopere android toestellen te voelen en speelde hier met de introductie van de iPhone 5c op in. Het moest een iets goedkoper model worden tov. de hoger geprijsde 5s. De specificaties zijn eigenlijk deze van de oorspronkelijke iPhone 5 (met werkende 4G connectie)  maar dan in een kleurig frisser jasje. Het toestel was oorspronkelijk toch te hoog geprijsd om de concurrentie met de android toestellen aan te kunnen daarom heeft apple later op het jaar ook een versie met slechts 8gb geheugen geïntroduceerd.

De wijzigingen aan de 5s tov. van de 5 waren zoals eerder gezegd volledig intern, met alweer een upgrade aan de CPU en de introductie van een tweede ‘hulp’ processor de M7.
Deze M7 coprocessor wordt vooral ingezet om de sensoren aan te sturen zoals oa. de gyrometer, het kompas en de accelerometer. hij kreeg dan ook de naam ‘Motion coprocessor’. Het werd dan ook de eerste iPhone met ingebouwde fitness functies en het model die Apple aanzette om van de iPhone ook een persoonlijke gezondheidsassistent te maken. Het is tevens de eerste serie telefoons die ‘Touch ID’ in de home knop hebben zitten, waardoor de telefoon beveiligd of ontgrendeld kan worden met een vingerafdruk.

Op camera gebied werd er niet zo heel veel gewijzigd dit jaar, de resolutie bleef onveranderd maar de lens op zich werd wel verbeterd en er werd een extra flitser achteraan het toestel geplaatst.

2014 - iPhone 6 / iPhone 6 Plus : Weerom worden 2 modellen geïntroduceerd en weerom gebeurd dit eigenlijk onder druk van de concurrentie. De steeds grotere schermen hebben hun intrede gedaan en ook hier kan Apple niet achterblijven. De gewone iPhone 6 krijgt een 4.7 inch scherm met HD resolutie tov. een 4 inch voor de iPhone 5. Dus… u raad het al een volledig nieuw gamma accessoires. Maar daar blijft het niet bij want voor het eerst komt Apple ook met een plus versie met extra groot scherm van 5.5 inch en full HD resolutie.
Het design evolueerde mee met de grote van de schermen maar wijzigde op zich niet spectaculair. (Toch passen hoesjes voor de iPhone 5 niet voor de iPhone 6).

Let ook goed op als U op internet rondkijkt voor een hoesje voor uw telefoon hoesjes voor iPhone 6 / iphone 6s passen niet op de modellen voor iPhone 6 / 6s PLUS. De PLUS wordt dikwijls over het hoofd gezien waardoor men verkeerd gaat bestellen !


Op technisch vlak werd weerom de camera aangepakt dewelke een nieuwe focus mode kreeg die veel sneller werd en een bewegend object kon volgen.  De camera kan nu filmen in full HD en aan 60 beelden per seconde. De resolutie werd echter niet gewijzigd en bleef alweer op 8 mp. Er zat ook een verschil tussen de 6 en de 6 plus de camera van de 6 plus werd immers extra uitgerust met optische beeldstabilisatie.

IOS werd uiteraard ook verder aangepakt en Apple Pay zag het daglicht al is het voor Nederland en België nog wachten tot 2019 vooraleer we dit kunnen benutten.

2015 - iPhone 6s / iPhone 6s Plus : Een rustig jaartje voor ons, alle bestaande accessoires en cases passen perfect op de nieuwe modellen. Het blijft echter uitkijken om bij het kopen van een hoesje niet te verwarren tussen de s en PLUS. Dus voor de duidelijkheid nog even toelichten de 6s modellen (6s / 6s PLUS) zijn de opvolgers van de 6 serie. De PLUS duidt op de grote van het scherm we hebben dus de 6 PLUS en de 6s PLUS ( 6/6s 4.2 inch / 6 PLUS / 6s PLUS 5.5 inch). De 6 en 6s hebben dezelfde grote en case en kunnen dus dezelfde hoesjes gebruiken. De 6 PLUS en 6s PLUS kunnen onderling dezelfde hoesjes gebruiken maar NIET deze van de 6/ 6s omwille van het grotere scherm.

Op technisch vlak past Apple zijn stilaan jaarlijks trucje toe.. Snellere CPU, verbeterde camera… IOS kent als grootste vernieuwing de toevoeging van 3D touch waardoor men door langer en of harder op het scherm te drukken andere functies kan oproepen, een snufje die afgekeken werd van de inmiddels geïntroduceerde iWatch.
De CPU (A9) zou ongeveer 70 procent sneller zijn dan de vorige generatie. Het werkgeheugen werd verdubbeld van 1 giga naar 2 giga en de camera kan vanaf nu in 4K beelden opnemen en krijgt een lens van 12 mp. Een al bij al ingrijpende upgrade ook al ziet men het aan de buitenkant niet.

2016 - iPhone 7 / 7Plus : Ondanks het feit dat Apple nauwelijks wijzigingen aan de buitenkant aanbracht kunnen hoesjes voor de iPhone 6 / 6s (PLUS) series NIET gebruikt worden op de iPhone 7 serie. Grote schuldige is hier de camera layout. voor het eerst krijgt de iPhone immers een dubbele camera unit, waardoor de uitsnijding achteraan de hoesjes van de iPhone 6 niet past op de iPhone 7 serie.
De afmetingen werden tov. de iPhone 6 nauwelijks gewijzigd en buiten enkele nieuwe kleuren zijn de looks kwasi dezelfde als van de iPhone 6. Verder kennen we het ondertussen wel  op technisch vlak werd alles nog maar een keertje opgefrist. Het werd ook het eerste model die gecertificeerd waterdicht was. De camera (vooral de zoom) werd verder verbeterd, er werden stereo speakers voorzien en vooral het batterijgebruik werd aangepakt, hoewel dit eigenlijk eerder een optimalisatie is te danken aan de nieuwe versie van het besturingssysteem IOS 10. Een andere niet erg op prijs gestelde vernieuwing, is eigenlijk geen toevoeging van iets nieuws maar het weglaten van een toch veel gebruikte item.
Op de iPhone 7 is de audio in / out (de koptelefoon aansluiting) verdwenen! Bestaande oortjes kunnen dus NIET langer gebruikt worden. Een gans gamma aan lightning oortjes zien het daglicht.

2016-iPhone SE : 2016 brengt niet enkel de 7 serie maar ook een nieuw ‘low cost’ model, de iPhone SE. Kort uitgelegd is de iPhone SE eigenlijk een verzameling van oudere case componenten met moderne CPU technieken. De case en het scherm zijn afkomstig van de iPhone 5s. de CPU en techniek zijn eigenlijk deze van de iPhone 7.
Daar de buitenkant van de 5s en de SE dezelfde zijn zijn de hoesjes ook inwisselbaar! Wie van een iPhone 5s naar een SE gaat kan dus zijn covers blijven gebruiken.Het toestel krijgt ook de kleurschakeringen van de iPhone7 mee met name : roségoud, spacegrijs, goud en zilver.

2017 - iPhone 8 / 8Plus : Dit jaar brengt apple met de iPhone X een totaal vrnieuwde telefoon op de markt maar is bang om hiermee bestaande trouwe klanten in de voet te schieten en dus werd er beslist om ook een klassieke ugrade op de markt te brengen. De iphone 8 / 8plus is in dit opzicht de logische opvolger van de iPhone 7 serie. De behuizing is nagenoeg dezelfde als van de iPhone 7 al is de achterkant terug in glas met een vetafstotende (oleofobische) coating.

Hoesjes voor de iPhone 7 passen in de meeste gevallen ook voor de iPhone 8 al is er geen garantie daar de afmetingen lichtelijk verschillen. Echter in 99 procent van de gevallen kan dit geen problemen opleveren.
De iphone X kan draadloos opgeladen worden krijgt de nieuwste A11 cpu mee en alle technische snufjes werden verder geactualiseerd en zijn gelijkaardig aan deze van de iPhone X. ook het scherm werd tov. van de 7 serie merkbaar verbeterd.

2017- iPhone X : De echte vernieuwing kwam er in 2017 met de introductie van de iPhone X. Met dit toestel werd er meer dan één heilig huisje overboord gegooid. De vertrouwde Home button is niet meer. De scherm / case ratio is meer dan 90 procent. Het scherm zelf is voor het eerst een OLEd exemplaar met een grote van 5.8 inch en inkeping bovenaan ! Ook touch ID moest sneuvelen en dit ten gunste van het nieuwe Face ID. Het design bestaat uit een stalen frame met glazen voor en achterkant en bleek achteraf bekeken behoorlijk duur te zijn om te fabriceren.
Het scherm kreeg de ondertussen gekende NOTCH of inkeping mee waardoor de volledige voorzijde van het toestel eigenlijk uit scherm bestaat en de bekende boven en onderbalk verdwenen zijn. Vooral het ontbreken van de Home knop en het wegvallen van Touch ID zorgen ervoor dat er een grote gewenning nodig was bij de bestaande gebruikers. In IOS werden tal van nieuwe gestures (veeg bewegingen) toegevoegde die het wegvallen van de homeknop dienen op te vangen.
Voor ons accessoire maker breekt er dus opnieuw een nieuw tijdperk aan want uiteraard is geen enkel bestaand hoesje compatibel met dit nieuwe en vernieuwende toestel. Kwa cpu zitten we ondertussen aan de A11 Bionic cpu en de interne opslagcapaciteit is verkrijgbaar tot 256 GB.

2018-iPhone Xs / Xs Max iPhone Xr : 2018 zorgt in tegenstelling tot de meeste vervolg jaren voor grotere veranderingen dan normaal op het vlak van vormgeving en dus ook de hoesjes. Er worden 3 nieuwe toestellen gelanceerd. Op het vlak van de hoesjes en case betekend dit dat hoesjes voor de iPhone X niet langer passen voor de Xs en Xr. De lens aan de achterzijde van de Xs heeft duidelijk andere karakteristieken en is een stuk groter dan bij de X.

De Xr heeft dan weer een iets groter  scherm tov. de X (6.1 inch) waardoor de case ook iets groter uitvalt.
Is de Xs de logische X opvolger met het inmiddels traditioneel recept aan verbeteringen. De A12 bionic chip is sneller dan zijn voorganger en nu wordt er ook een Neural engine toegevoegd die AI makkelijker verwerkbaar moet maken.
De A12 chip wordt gefabriceerd op 7 nanometer wat een kracht tour was op dat moment. Het maakt de iPhone Xs 50 procent energiezuiniger dan zijn voorganger.

De Xs max is de Plus versie van de Xs en heeft een schermdiameter van 6.5 inch. Verder heeft dit toestel ook een grotere batterij van  3.174 mAh maar door het eveneens veel grotere scherm leidt dit niet direct to spectaculair langere werkingstijden.

De Xr zou het budget broertje in de reeks moeten worden (hoewel?) je krijgt een super snel toestel met eveneens de A12 chip en alle toeters en bellen op technisch vlak, maar dan met een klassiek Retina LCD scherm van 6.1 inch en een single camera achteraan. Maar… er zijn ook positieve punten aan dit toestel  Met name de prijs, maar ook de langere levensduur van de batterij kunnen de doorslag geven, bovendien wordt het toestel geleverd in erg speelse kleurtjes wat dan weer een jonger publiek moet aanspreken. Het frame van de Xr is van aluminium en het toestel heeft net als zijn duurdere broertjes ook een glazen achterkant. De Xr is ook een fractie dikker dan de Xs. 

2019 - iPhone 11 / iPhone 11 Pro / iPhone 11 Pro MaxIn 2019 baart apple een gezonde drieling waarbij de iPhone 11 de opvolger wordt van de XR. Ook de 11 is leverbaar in de diverse, soms speelse, kleuren. De grootste verbeteringen tov. de iPhone XR noteren we op het vlak van de camera, een CPU upgrade. De achterkant werd in glas uitgevoerd.
De iPhone 11 bezit in tegenstelling tot de XR een dubbele camera. dit zorgt vooral voor extra effecten en de mogelijkheid van optisch zoomen. Tevens werd er een 'Night Mode" om betere foto's in het donker te kunnen maken toegevoegd.

De iPhone 11 Pro wordt de opvolger van de iPhone Xs en ook hier werd vooraal op het vlak van camera (3 voudig ) een grote vooruitgang geboekt. Ook de nieuwe bionic A13 chipset is een grote vooruitgang tov. zijn voorganger en wordt dit jaar algemeen als de snelste smartphone chip op de markt gezien. Belagrijk ook te vermelden dat apple dankzij optimalisaties op het vlak van chipset en software de batterij duur aanzienlijk wist te verbeteren. Het calera systeem bestaat uit 3 elementen waarbij iedere camera zijn eigen opdracht heeft en softwarematig gecombineerd kunnen worden.
Er is een Ultra Wide lens, een Wide lense en een Telephoto lens. De beelden maken vooral vooruitgang in duistere omgeving en bij actie video's met zeer snelle bewegingen.

Kwa design is er niet zo veel verschil met zijn voorganger maar de iPhone 11 wordt wel geleverd in een nieuwe kleurstelling - Midnight green.
ook biedt de iPhone 11 ondersteuning voor de laatste WIFI standaard WIFI 6 - maar jammer genoeg nog geen 5G.

 

2020 - iPhone SE (2020) : Een nieuw instap model met de prestaties van de top modellen dat is in het kort de nieuwe iPhone SE.
De nieuwe iPhone SE heeft ongeveer de behuizing en looks van de iPhone 8 (met home knop en vingerafdruk sensor) maar bezit de laatste A13 bionic CPU wat hem even snel maakt als de topmodellen. Het scherm is naar huidige maatstaven een piepklein 4.7 inch LCD model met multi touch en IPS technologie (ongeveer gelijk aan de iPhone 8). De resolutie bedraagt 1334 x 750 pixels (326 ppi). ook is haptic touch van de partij.
De camera is een 12 MP groothoekcamera (gelijk aan het model op de iPhone XR).
een nieuwe instapper met grootse prestaties in een klassieke behuizing.

2020 - iPhone 12 serie : Op 13 oktober 2020 werd de iPhone 12 serie voorgesteld. Dit jaar bestaat de reeks uit niet minder dan vier modellen. Een uitgebreide beschrijving kan U in dit iPhoneHoesjes magazine artikel vinden.